Svobodná a divoká 90. léta obal

Tato pěkně napsaná a dobře uspořádaná kniha popisuje všední i zlomové okamžiky 90. let. Čtení vás zajímavým způsobem přenese do první polistopadové dekády, kterou si možná pamatujete, ale ledasco jste už zapomněli. Podívejte se na obsah kapitol (na konci) a jistě si vzpomenete. Několik z nich máte mezi ukázkami. Knihu sestavil Dušan Radovanovič a kol., vydal Radioservis v roce 2017.

 

 

 

 

 

Ukázky z knihy:

Tzv. sarajevský atentát (str.136)

Takzvaný sarajevský atentát v roce 1997 vedl k první zásadní politické krizi v historii České republiky a posléze k předčasným volbám. Země se tehdy potýkala s dozvuky ekonomické krize a devalvací koruny. ODS už rok zmítal skandál ohledně nejasného financování strany. Nedokázala totiž vysvětlit existenci fiktivních sponzorů Rádžíva Sinhy z ostrova Mauritius a Maďara Lájose Bácse.
Václav Klaus odletěl koncem listopadu 1997 na jednání Středoevropské iniciativy do bosenského Sarajeva. V pátek 28. listopadu přinesly noviny spekulace o tajném kontu ODS ve Švýcarsku, na kterém měla mít strana asi 200 milionů korun. Ještě týž den večer volali Jan Ruml a Ivan Pilip, tehdy vrcholní představitelé ODS, Klausovi do Sarajeva a vyzvali ho k demisi. Klaus rezignoval o dva dny později a přirovnal aféru právě k onomu „sarajevskému atentátu”. Stěžoval si především na to, že oba politici jednali v době, kdy on nebyl v republice přítomen. Zdálo se, že nastal Klausův politický pohřeb. Odklonil se od něho bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec a Ruml s Pilipem si založili novou politickou stranu – Unii svobody, kam přešla řada nespokojenců z ODS. Václav Havel jmenoval 2. ledna 1998 úřednickou vládu Josefa Tošovského a vyhlásil první předčasné volby.
Václav Klaus však aféru přestál. Na jeho podporu například na Václavském náměstí v Praze na shromáždění příznivců vystoupila manželka Lívia, která zde přečetla dopis od jejich mladšího syna Jana. Václav Klaus obhájil post předsedy ODS a v roce 1998 se po uzavření opoziční smlouvy s ČSSD stal předsedou Poslanecké sněmovny. V roce 2003 byl zvolen českým prezidentem. Unie svobody se v roce 2001 sloučila s Demokratickou unií a o rok později se stala i vládní stranou. Jen nakrátko; po volbách v roce 2006 zmizela z politické mapy a Klausovi oponenti z dob „sarajevského atentátu” politiku většinou opustili.

 

Když byli uprchlíci vítáni (str.150)

Uprchlíci nejsou pro českou republiku ničím novým. V 90. letech jsme totiž přijímali uprchlíky z válkou postižené Jugoslávie. Našimi uprchlickými zařízeními prošlo téměř šest tisíc lidí. Čeští občané i politici tehdy reagovali velmi vstřícně, a to navzdory tomu, že mezi běženci z Chorvatska, Bosny a z Kosova bylo i mnoho muslimů. Vláda dokonce vyčlenila část peněz a najímala pro uprchlíky ubytovací zařízení.
Češi proti utečencům neprotestovali. Byla to jedna z prvních příležitostí, kdy jsme azyl v cizině nehledali my. Mohli jsme tak projevit vděčnost Kosovští Albánci jedou domů zemi, která pro nás byla desetiletí branou do svobody. Emigrace na Západ přes Jugoslávii byla totiž za minulého režimu poměrně běžnou praxí.
„Jugoslávskou“ stopu objevíte na řadě míst naší země. A nejsou to jenom restaurace a malé obchody. V 90. letech se u nás narodila nová generace jugoslávských utečenců, kteří se stali součástí naší společnosti. Pro cílové země, včetně České republiky, představovali nepřehlédnutelný a nezanedbatelný ekonomický prvek.
Ve srovnání s okolními zeměmi však počty uprchlíků v Československu a následně v Česku znamenaly zanedbatelné množství. Do Maďarska nebo Rakouska jich tehdy dorazí 10 přes sedmdesát tisíc. Většina jugoslávských uprchlíků u nás nezůstala, po skončení války se vrátili domů nebo pokračovali dál do Německa.

 

Akce „čisté ruce”   (str. 151)

Miloš Zeman začal o akci „čisté ruce“ mluvit už rok předtím. Inspiroval se přitom Itálií, kde podobnou protikorupční akci pod stejným názvem provedli v roce 1992. V červnu 1998 ČSSD volby vyhrála a vytvořila menšinovou vládu, Pod vedením ministra Jaroslava Bašty vznikla komise, která měla s akcí „čisté ruce“ začít. Celá iniciativa ale nakonec po dlouhém rozjezdu vyšuměla do ztracena.
Mezi nepočetné provinilce, kteří se díky akci „čisté ruce“ dočkali trestu, patřil paradoxně jeden z ministrů ve vládě ČSSD, Ivo Svoboda. Ve vězení nakrátko skončil i bývalý tenista Milan Šrejbr, který prostřednictvím smyšlených dárců sponzoroval ODS.
To, že akce probíhá příliš pomalu, přiznal v roce 2001 i Zeman. Už v březnu 2000 musel z vlády kvůli neúspěchu akce odejít Jaroslav Bašta, který se pak stal velvyslancem v Rusku.

V Itálii akci „čisté ruce“ prováděli s mnohem větším rozmachem. V jednom okamžiku tamní policie vyšetřovala celou polovinu poslanců a kvůli obviněním z korupce skončilo 400 vedení radnic. Hlavní rozdíl mezi italskou a českou verzí byl v tom, že v Itálii iniciativa vyšla od justičních orgánů, a nikoli seshora. Spustíme akci „čisté ruce“ a zatočíme s každým, kdo se nelegálním způsobem obohatil, hlavně s tuneláři! To byl v roce 1998 jeden z hlavních předvolebních slibů ČSSD. Předseda sociální demokracie tehdy také sliboval hájit zájmy „dolních deseti milionů občanů“ a prosadit zákon o majetkových přiznáních.

Svobodná a divoká 90. léta str 154
Svobodná a divoká 90. léta str 154

Forum 2000 (str. 154)

Ač by název mohl být zavádějící, Forum 2000 se poprvé konalo už v roce 1997. Nápad pozvat do Prahy špičkové vědce, duchovní a politiky z různých částí světa společně vymysleli Václav Havel, spisovatel a držitel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel a japonský filantrop Yohei Sasakawa. Cílem bylo zhodnotit stav naší civilizace a pojmenovat to, co ji ohrožuje v globalizovaném světě. Václav Havel přitom pokládal za nejdůležitější vést dialog mezi všemi náboženstvími.
Forum 2000 si zakrátko vydobylo pozici vlivné a vyhledávané konference. Při třetím ročníku už pořadatelé dokonce museli účast některých známých osobností odmítat. I díky mezinárodní autoritě českého prezidenta tak v průběhu let do Prahy zavítali například tibetský dalajlama, norský etnograf Thor Heyerdahl, americký politolog Francis Fukuyama a bývalí politici Frederik de Klerk, Šimon Peres nebo Bill Clinton.
Konference měla od počátku také své kritiky. Vytýkali jí široký tematický záběr, akademičnost, sklon k elitářství a moralizování. Nejvíc jim vadilo, že současné problémy světa jenom popisuje, ale žádná konkrétní řešení nepřináší.
Rokem 2001 chtěl Václav Havel tradici každoročních setkání ukončit, ale nestalo se tak. Nadace Fora 2000 navázala dalšími konferencemi, které se přesunuly z Pražského hradu do Obecního domu a později na Žofín. Od roku 2013 se navíc rozšířily do dalších měst v Česku a okolních států do Bratislavy, Krakova a Budapešti.
Forum 2000 přetrvalo dodnes – přes úmrtí svého duchovního otce Václava Havla i finanční potíže. V roce 2017 se uskutečnilo už po jednadvacáté, tentokrát na téma Jak posílit demokracii v nejisté době.

 

Svobodná a divoká 90. léta
Svobodná a divoká 90. léta str 162

 „Děkujeme, odejděte!”  (str.162)

Výzvu „Děkujeme, odejděte!“ zveřejnilo 17. listopadu 1999 šest bývalých studentských aktivistů z listopadu 1989 Martin Mejstřík, Šimon Pánek, Igor Chaun, Vlastimil Ježek, Josef Brož a Vratislav Řehák. Text prohlášení kritizoval atmosféru v zemi a požadoval rezignaci vedoucích představitelů dvou hlavních politických stran ODS a ČSSD. Obě strany signatáři vyzývali „k vypovězení opoziční smlouvy, která blokuje demokratické mechanismy a je příčinou strnulosti české politiky“.
Už během prvního měsíce výzvu podepsalo zhruba 170 000 lidí. Dne 3. prosince se po deseti letech Václavské náměstí opět zaplnilo, když přišlo demonstrovat podporu výzvě nejméně 50 000 lidí. Jeden z prvních signatářů Igor Chaun tam prohlásil: „Chceme dát politikům najevo, že nejsme masou robotů, kteří jednou za čtyři roky vhodí lístek do volební urny. Toto je naše společnost svobodných občanů a tato demonstrace projevem naší zodpovědnosti.“ Protesty měly velký ohlas v médiích.
Představitelé stran opoziční smlouvy nešetřili kritikou. Tehdejší premiér Miloš Zeman prohlásil, že politická reprezentace vzniká na základě svobodné vůle voličů, a to ve svobodných volbách. „A žádná, byť jakkoli masová demonstrace, která zahrnuje anarchisty i skinheady, komunisty i liberály, na tom nemůže nic změnit,” dodal.
Podle předsedy ODS Václava Klause šlo o pokus destabilizovat politickou situaci a změnit existující politické poměry v zemi. Poslanec Petr Nečas neváhal autory přirovnat k prvorepublikovému fašistovi Radolu Gajdovi. Z řad ODS se dokonce ozývaly hlasy, že požadované vypsání předčasných voleb by mohlo ohrozit naše přijetí do Evropské unie. Výzvu naopak podpořil Václav Havel, představitelé Čtyřkoalice i tehdejší  předseda KSČM Miroslav Grebeníček.
I přes úspěšný začátek však výzva brzy vyšuměla do ztracena. V lednu 2000 vzniklo Sdružení „Děkujeme, odejděte!” ale většina původních signatářů ho v následujících měsících opustila. V roce 2001 založili lidé z prostředí „Děkujeme, odejděte!” politickou stranu Cesta změny, za kterou Martin Mejstřík v roce 2002 úspěšně kandidoval do Senátu. Strana ale jinak na politické scéně zůstala bez významu.

 

Svobodná a divoká devadesátá léta autoři

Obsah:

Úvodní slovo
Svobodná a divoká

Růžový tank
Václav Havel v americkém Kongresu
Nákupy v zahraničí
Vzpoura vězňů
Změna hokejových pravidel
Kanál OK3
První návštěva papeže v Československu
Aféra Bartončík
Bomba na Staroměstském náměstí
První svobodné volby
Poslední společný fotbalový turnaj
První české bankomaty
Bezdomovci
Podnikatelská móda
Zrušení trestu smrti
Skupina Orlík
Komunistický papaláš ve vězení
Přejmenovávání ulic
Stouni v Praze
Dovolená v Bibione
Pomlčková válka
Hra Tetris
Čeští vojáci v Perském zálivu
Rozmach second handů
Odstraňování soch
Malá restituce
Úspěšná privatizace Škodovky
Liberalizace cen
Jágrova „deka”
Tankový prapor
Odsun sovětských vojsk
Zánik RVHP
Lustrační zákony
Prezident Havel
Ochrana přírody
Zrušení Varšavské smlouvy
Občanské fórum a jeho rozpad
První porevoluční fast food
„A modří už vědí”
Cibulkovy seznamy
Kupónová privatizace
Viktor Kožený a jistota desetinásobku
Zlaté stránky
Olympijský vítěz, co prodal medaile
Vznik největší české humanitární organizace
Spor o Gabčíkovo-Nagymáros
Ivan Jonák a Discoland Sylvia
Útok na předsedu KSČM
První porevoluční korupční skandál
Bába Tutovka
Privatizace Knižního velkoobchodu
Václav Klaus a ODS
Protesty na Velké pardubické
Rozpad Československa
Spory o území mezi Českem a Slovenskem
Spor o Bojnický oltář
Kolkované bankovky
První mobilní operátor
Československé počítače
Rasové vraždy
Rumová aféra
Nové bankovky
Fenomén Jágr

Dvojí ceny pro cizince a pro Čechy
Obnova sokolských sletů
Program Phare
Josef Lux a KDU-ČSL
Televize NOVA
Gumáci
Boom erotiky
První vysoký státní úředník odsouzený za korupci
Hladovky fenomén 90. let
Drinky devadesátých let
Nejpopulárnější ministr
Úpadek českého hornictví
Orlické vraždy
Obsazení kavárny Slavia
Král Železný a zlatý
Čágo belo šílenci
Chaozz
Proměna drogové scény
Skořápkáři
Lehké topné oleje
Detektiv Martin Tomsa
Vzestup sociální demokracie
Fenomén hokejových kartiček
Láska, sex a něžnosti
Rozmach alternativní medicíny
Nejúspěšnější disciplína
Nezávislá erotická iniciativa
Vznik Senátu
Šmuclerovo Tabu
Úpadek slavné Poldi Kladno
Nejslavnější český útěkář
Česká soda
Sládkovi republikáni
Sparťanská dominance
Šusťákové soupravy
Kelly Family
Pirát z Atlanty
Vysílání Svobodné Evropy z Prahy
Podvod v přímém přenosu
Autobus Zemák
První titul hokejové reprezentace
Oscar pro Kolju
První české multikino
Tančící dům
Stříbro na ME v Anglii
Poborského lob
Granát v ostravské nemocnici
Bratři Nedvědové na Strahově
ODA Jana Kalvody
Pohraniční tržnice
Valašští mistři
Muzikály
Utahování opasků
Stalin, Jackson, Klaus a Čtvrtníček uvádějí…
Česko-německá deklarace
Havlovi žalují Milana Knížáka
Americké seriály pro mladé
Pětidenní stávka železničářů
Lacláče aneb poutko na kladivo
Harlekýnky
Pořezání Pavla Dostála
Tamagoči
Vytunelování CS Fondů
Bitka s Kanadou
Zmrzlinářská auta
Tragické záplavy na Moravě
Tzv. sarajevský atentát
Telefonní karty
Úpadek textilního průmyslu
Vytunelování fondu TREND
Obnova Fidlovačky
Brouk Eduarda Kremličky
Nejdéle sloužící disident v české politice
Olympijský triumf v Naganu
Medúza
Podnikatelské baroko
MIGy na sídlišti
Chemapol od Lucerny ke konkurzu
Dostavba Temelína
Bankrot kampeliček
Hry bez hranic
Když byli uprchlíci vítaní
Akce „čisté ruce“
Fax
Zeď v Matiční ulici
Forum 2000
Lunetic: miláčci dívek
První ministr, který skončil ve vězení
Vesnické prvoligové kluby
Spor o vepřín v Letech
Disketa neboli floppy disk
Telenovely
Kauza „Olovo“
„Děkujeme, odejděte!«
Zlatý hokejový hattrick
Strašák nového tisíciletí

 

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika